Čokoláda nemusí vašim zubom len uškodiť !

BLOG

Najnovšie články od Stomatológii AUPARK

Čokoláda nemusí vašim zubom len uškodiť !

Zuby a čokoláda

Niekoľko generácií vyviedlo mýtus, že čokoláda kazí zuby. Všetci tomu verili, pretože tento mýtus bol potvrdený zubármi a vedcami z celého sveta.

Ia pred niekoľkými rokmi sa radikálne zmenila situácia okolo čokolády. Ako tomu veriť ? Prečo vedci menia zasa svoj názor ? Veda sa, ako všetko okolo, rozvíja a robí nové objavy. Pravdy, ktoré sa zdali nerozbitné a vnímané ako pravda, sú vyvrátené.

Skutočnosť, že čokoláda v malých množstvách je pre ľudské telo nevyhnutná, lekári začali hovoriť už dávno. Ale fanúšikovia tejto pochúťky cítili strach o stav svojich zubov. Teraz môžete bezpečne konzumovať čokoládu, ale netreba to prehánať.

 

Zuby a čokoláda

 

Pred približne desiatimi rokmi vedci z USA a Japonska takmer súčasne oznámili výsledky svojho výskumu. Otočili myšlienku ľudstva o vplyve čokolády na zuby. Počas výskumu vedci pridali kakaový prášok do potravy pokusných zvierat. Na rozdiel od očakávaní nespôsobil zubný kaz, ale dokonca spomalil jeho vývoj. Ukázalo sa, že kakaové maslo, ktoré je v prírodnej čokoláde, zuby pokryje špeciálnym filmom a chráni ich pred kazom.

Ďalší neočakávaný výsledok: prírodné kakaové bôby obsahujú antibakteriálne látky, flavonoidy a polyfenoly, ktoré majú antibakteriálny účinok a zastavujú výskyt plaku. Z toho sa dospelo k záveru, že čokoláda je užitočná pre zuby aj ďasná. Škodlivý pre zubnú sklovinu je cukor, ktorý sa pridáva do čokoládových sladkostí. Najužitočnejšia čokoláda je čistá, s obsahom kakaa najmenej 56%. Mlieko je tiež užitočné - má vápnik. Každý vie, že ten je nevyhnutný pre zdravý stav kostí a zubov.

Ešte niečo zaujímavejšie: Vedec z Tulane University v New Orleans USA  Arman Sadehpur tvrdí, že kaobromín, extrakt z kakaového prášku, môže čoskoro nahradiť fluorid v zubnej paste. Tento extrakt posilňuje zubnú sklovinu a má pozitívny účinok na celé telo. Ak budú klinické skúšky úspešné, nová zubná pasta sa začne predávať. Kanadskí zubári tiež veria, že čokoláda je naozaj užitočná pre zuby. Lekári sa domnievajú, že ovplyvňuje sklovinu približne rovnakým spôsobom ako hrozienka. Ale je lepšie jesť horkú, tmavú čokoládu.

Ísť späť

© 2019 Všetky práva vyhradené pre Happy Dent s.r.o.
Developed by Codium.One

Vyhlásenie o ochrane osobných údajov
Created by MI:SU Design
Používame anonymizované súbory cookie, aby sme vylepšili zážitok z návštevy našej stránky. Ak budete pokračovať bez zmeny nastavení, budeme predpokladať, že povoľujete prijatie všetkých súborov cookie na stránke spoločnosti Happy dent s.r.o. Viac informácii
OK